hallux_valgus

Vaivaisenluu

Hallux valgus, kansankieliseltä nimeltään vaivaisenluu, tarkoittaa jalkaterän virheasentoa, jossa isovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin. Isovarpaan tyvinivel kipeytyy ja turpoaa. Virheasento muuttaa jalan toimintaa ja jos jalan kuormittamista jatketaan, oireet pahenevat ja isovarvas kääntyy yhä enemmän sisäänpäin. Isovarpaan tyviniveleen kasvaa ylimääräistä luuainesta ja näin niveleen muodostuu vaivaisenluulle tunnuksenomainen, ulkoneva kyhmy. Nivel jäykistyy ja luun päälle kasvaa suojaksi limapussi.

Jalan sopeutuessa virheasentoon, alkaa vaivaisenluu vaikuttaa haittaavasti myös muuhun jalan toimintaan ja liikkuvuuteen. Yleisiä oireita ovat muun muassa jalan alueen krampit ja suonenvedot, kovettumat ja känsät, vasaravarpaat, päkiän alueen ongelmat sekä erilaiset kynsivauriot.

potilaskuvat_web

Vaivaisenluun hoito ja ennaltaehkäisy

Aluksi vaivaisenluu voi olla oireeton, mutta vaiva pahenee yleensä ajan myötä, mikäli ennaltaehkäiseviä toimia ei aloiteta. Alkavan vaivaisenluun tunnistaa isovarpaan tyviniveleen muodostuvasta pienestä kyhmystä. Aika-ajoin tyvinivel voi myös kipeytyä. Vaivaisenluuoireet on hyvä tunnistaa ajoissa, sillä mitä aikaisemmin hoito ja ennaltaehkäisy aloitetaan, sen parempia tuloksia saavutetaan.

Vaivaisenluun hoitoon on kehitetty erilaisia apuvälineitä. Bonorto®-ortoosisukan lisäksi yleisesti käytettyjä ratkaisuja ovat silikoniset varpaanerottajat, tukiteippi tai erilaiset oikaisijat. Kivuliaimmissa ja vaikeimmissa tapauksissa voidaan suorittaa vaivaisenluun korjaava leikkaus.

Leikkaus ei kuitenkaan täydellisesti takaa vaivaisenluun korjaantumista ja joissain tapauksissa vaiva uusiutuu leikkauksen jälkeen. Vaivaisenluuta ja siitä aiheutuvia kiputiloja on mahdollista hoitaa ja ennaltaehkäistä myös harjoittamalla jalan lihaksia säännöllisesti sekä valitsemalla jalalle sopivia, korottomia jalkineita. Hoidon ja oikeanlaisten apuvälineiden avulla voidaan leikkaushoito välttää kokonaan.